30.06.2015 – projekcja filmu „Biały cień”

Plakat-lite2Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami 30.06.2015 zapraszamy na „tusiemówiowe” spotkanie filmowe. Projekcja odbędzie się w ramach konferencji (29-30.06.2015) zorganizowanej przez Instytut Filozofii Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie„Wielkie teorie etyczne współczesności”.

30.06.2015 (wtorek) o godzinie 21.00 w sali Kromera olsztyńskiego zamku będzie panel dyskusyjny pt. „Czym jest postkolonializm?”. Udział w dyskusji wezmą: prof. dr hab Mieczysław Jagłowski, dr hab. Bara NDiaye, moderatorem będzie dr hab. Dariusz Barbaszyński.

O godz. 22.00 wyświetlimy film „Biały cień” (Niemcy/Włochy/Tanzania 2013, reż. Noaz Deshe, 110 min.). Partnerem projekcji jest Stowarzyszenie Nowe Horyzonty.

Wstęp bezpłatny

nowe horyzonty

W Afryce Wschodniej albinosi traktowani są jak lukratywny towar. Szamani płacą fortunę za części ciała i narządy dotkniętych bielactwem osób, wierzą bowiem, że sporządzone z nich amulety przynoszą szczęście i dobrobyt. Alias jest młodym albinosem żyjącym w tanzańskiej wiosce. Po tym, jak zostaje świadkiem morderstwa swojego ojca, również albinosa, matka wysyła go do miasta, by tam poszukał schronienia.

Daj znać innym