darMOVIE w sieci #3

­čôú Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie/ Museum of Modern Art in Warsaw w najbli┼╝szy czwartek (30 kwietnia) o godz. 19.00 na swoim kanale na YT udost─Öpni dokument ÔÇ×Cudze listyÔÇŁ (2010, 56 min.) Macieja Drygasa.

­čĹë Drygas, nawi─ůzuj─ůc do tradycji dokumentu kreacyjnego i monta┼╝owego, portretuje ┼╝ycie w PRL. Na warstw─Ö wizualn─ů filmu sk┼éadaj─ů si─Ö fragmenty archiwalnych nagra┼ä, etiud filmowych oraz film├│w amatorskich. Stanowi─ů one t┼éo dla tekst├│w autentycznych list├│w, napisanych mi─Ödzy 1945 a 1989 rokiem przez zwyk┼éych obywateli. Te zwyk┼ée listy ÔÇô czasem intymne, czasem zabawne, a czasami smutne ÔÇô ┼é─ůczy jedno: wyda┼éy si─Ö one na tyle podejrzane s┼éu┼╝bom perlustracyjnym, ┼╝e zosta┼éy skopiowane lub zatrzymane.
­čĄ» Re┼╝yser pi─Ö─ç lat sp─Ödzi┼é w archiwach IPN, uk┼éadaj─ůc z tej epistolograficznej mozaiki sp├│jn─ů filmow─ů narracj─Ö. Jak wspomina┼é w jednym z wywiad├│w: ÔÇ×┼Üwiadomie skupi┼éem si─Ö na tekstach list├│w pisanych przez zwyk┼éych ludzi o zwyk┼éych sprawach. Bardziej interesowa┼éa mnie rekonstrukcja codzienno┼Ťci ni┼╝ budowanie portretu heroicznegoÔÇŁ.

Link do wydarzenia ­čĹë https://www.facebook.com/events/271252910545287/