darMOVIE w sieci #4

­čôú┬áZa spraw─ů odwa┼╝nego, osobistego filmu ÔÇ×Zabi┼éem moj─ů matk─ÖÔÇŁ Xavier Dolan przebojem wdar┼é si─Ö do czo┼é├│wki ┼Ťwiatowego kina.

By┼é 2009 rok. Dolan mia┼é 20 lat, gdy odbiera┼é za sw├│j re┼╝yserski debiut trzy nagrody na festiwalu w Cannes. Krytycy na ca┼éym ┼Ťwiecie ÔÇô tak┼╝e w Polsce ÔÇô rozp┼éywali si─Ö w pochwa┼éach: ÔÇ×Trudno zrozumie─ç, sk─ůd u nastoletniego ch┼éopaka taki warsztat, tak imponuj─ůca, re┼╝yserska ┼Ťwiadomo┼Ť─çÔÇŁ (Pawe┼é T. Felis, Gazeta Wyborcza), ÔÇ×Niezwykle udany debiut, g┼é├│wnie dzi─Öki zmys┼éowi obserwacji bardzo m┼éodego jeszcze re┼╝ysera.ÔÇŁ (Janusz Wr├│blewski, Polityka), ÔÇ×Ujmuje nie tylko prawd─ů psychologiczn─ů i dowcipem, ale tak┼╝e opisem socjologicznym.ÔÇŁ (Bartosz ┼╗urawiecki, Przekr├│j), ÔÇ×Koniecznie trzeba go obejrze─ç.ÔÇŁ (Barbara Hollender, Rzeczpospolita). W tej chwili Dolan ma na swoim koncie siedem kolejnych film├│w ÔÇô wszystkie zosta┼éy docenione przez krytyk├│w i publiczno┼Ť─ç, ugruntowuj─ůc pozycj─Ö re┼╝ysera. W 2015 roku, maj─ůc zaledwie 26 lat, Dolan by┼é cz┼éonkiem jury canne┼äskiego festiwalu.
Ô×í┬áNa vod.pl mo┼╝na bezp┼éatnie obejrze─ç dwa filmy Xaviera Dolana: ÔÇ×Na zawsze LawrenceÔÇŁ (https://vod.pl/filmy/na-zawsze-laurence/fzp0nfq) oraz ÔÇ×TomÔÇŁ (https://vod.pl/filmy/tom/fvxy6v9). Pierwszy dotyka zagadnienia zmiany p┼éci, z typowym dla stylu Dolana silnym emocjonalnym nasyceniem. Z kolei nagrodzony na festiwalu w Wenecji (nagroda FIPRESCI) ÔÇ×TomÔÇŁ balansuje na granicy dramatu psychologicznego i formu┼éy, kt├│r─ů mo┼╝na by nazwa─ç thrillerem rodzinnym. G┼é├│wny bohater (grany przez Dolana) po ┼Ťmierci swojego partnera jedzie na prowincj─Ö, by pozna─ç jego rodzin─Ö. Na jaw wychodz─ů mroczne tajemnice, wyzwalaj─ůc fal─Ö gwa┼étownych emocji.
Polecamy i zach─Öcamy do dyskusji.
­čĺą┬áZainteresowanych tw├│rczo┼Ťci─ů Dolana odsy┼éamy te┼╝ do wywiadu, kt├│ry przeprowadzi┼éa Anna Bielak z nim i Pierre-Ivesem Cardinalem raj─ůcym w ÔÇ×TomieÔÇŁ jedn─ů z g┼é├│wnych r├│l:┬áhttps://www.dwutygodnik.com/artÔÇŽ/5223-skad-jestes-tomie.html